A Budakörnyéki Egészségprogram (BEP) a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás (BÖT) népegészségügyi programja. Célja a térség lakosainak egészségi állapotának javítása, a krónikus megbetegedések kialakulásának hatékony megelőzése, a lelki és testi egészség támogatása, valamint a gyermekegészség-fejlesztés.

 

A 2018. óta működő kistérségi Egészségprogram sikerességét jól tükrözi, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma elkötelezett a Program célkitűzései mellett, és az idén további 85 millió forint támogatást ítélt a projektnek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodájának igazgatója, Dr. Hans Kluge szintén elismerését fejezte ki a program hatékonyságával és felépítésével kapcsolatban, a Budakörnyéki Egészségprogram pedig immár a WHO kiemelt programjává nőtte ki magát.

 

A BEP továbbá elnyerte az Európai Bizottság 2020 EU Health Award nemzetközi díját, ahol a Budakörnyéki Egészségprogram komplex gyermek-egészség fejlesztő programja a III. helyezést érte el.

 

Jelenleg a Budakörnyéki Egészségprogram a Magyar Szabadidősport Szövetséggel és az Európai Bizottság #BeActive kampányával együttműködve a „Lépéssel nyerhetsz!” kihívást indították el, melynek időtartamát a napokban hosszabbították meg, így a résztvevők 2021. március 01-től július 01-ig gyűjthetik lépéseiket az értékes nyereményekért (https://magadertsportolj.hu/lepessel-nyerhetsz-kihivas-felnotteknek/).

 

A kihívásban a BÖT településeinek lakosai vehetnek részt (Budakeszi, Biatorbágy, Budajenő, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Tinnye, Telki, Herceghalom, Tök, Remeteszőlős, Pilisjászfalu), a résztvevőknek pedig heti minimum 30.000 lépést kell megtenniük - az aktuális óvintézkedéseket betartva - gyaloglással, kocogással vagy futással, hogy megnyerjék az akár 70.000 forint értékű sportszereket. 

A települések iskolái számára is meghirdetésre került a kihívás https://magadertsportolj.hu/lepessel-nyerhetsz-kihivas-tanintezmenyeknek/. Az iskola egy tanulójára jutó leghosszabb virtuális távolságot teljesítő tanintézmény (az iskola csapata által összesen megtett távolság/az iskola tanulóinak száma) 200.000,-Ft értékű sportszer díjazásban részesül.

 

A járványügyi helyzet idején kiemelten fontos a lakosok mentális és fizikai egészsége, így a jelenlegi sportprogram célja is az, hogy támogatást tudjon nyújtani a közösségnek azzal, hogy biztonságos, szabadban végezhető mozgásra ösztönzi az iskolás, az aktív korúak, valamint a 65 év feletti korosztályt, ezzel enyhítve a pandémia okozta szorongást, támogatva az egészséges testsúly megtartását és népszerűsítve a biztonságos szabadtéri testmozgás előnyeit.

 

Dr. Rákosy Zsuzsa, PhD

A Budakörnyéki Egészségprogram szakmai vezetője