Tisztelt Nagykovácsiak!

Mivel nekem is éppen úgy hiányérzetem van az új körforgalom kapcsán, mint bárki másnak, aki arra jár, megkérdeztem a tervezőt, miért így készült el az? Az úttervező válasza:

A hatályos útügyi műszaki előírás szerint mini körforgalom (a középsziget sugara 6 m-nél kisebb) esetén a középsziget minden esetben átjárható kell, hogy legyen, a csomóponti ágakon az elválasztó szigetek pedig elhagyhatók. A középszigetnek azért kell járhatónak lennie, mert az ilyen kis méretű körforgalomban csak a személygépkocsik tudják haladás közben a körpályát követni, a nagyobb járművek a középszigeten áthaladva tudnak csak az egyik becsatlakozó útról a másikra bekanyarodni.
Mini körforgalomnál a középszigeten elhelyezett építmény a nagy méretű járművek haladási sávjába esne, ezért mini körforgalomban a középszigeten nem lehet szilárd akadály.
Az alábbi ábrán kukásautó áthaladását szerkesztettem ki a Bánya utcai körforgalomban, három lehetséges irányban, látható, hogy a középszigetnek nincs olyan része, ahol biztonságosan el lehetne bármilyen akadályt helyezni:

A körforgalom láthatóságáról:

  • jelenleg a körforgalom ideiglenes állapotú, a kivitelezés még nem fejeződött be, a burkolat megépült és a jelzőtáblák kihelyezésre kerültek, a burkolati jelek felfestése azonban még nem történt meg;
  • szintén nem történt még meg a kijelölt gyalogos átkelőhelyek kialakítása sem (erre csak a gyalogátkelők emelt szintű közvilágításának kiépítését követően lesz lehetőség);
  • ha a burkolati jelek felfestése és a gyalogátkelők felfestése, kitáblázása is megtörténik, a csomópont felismerése sokkal könnyebb lesz a járművezetők számára.

A körforgalom végleges forgalomtechnikai kialakítása az alábbi ábrán látható, amely megmutatja, hogy végleges formájában az elsőbbségi viszonyok egyértelműen felismerhetők lesznek:

 

Az útterv készítője által leírtak alapján érthető, hogy miért így kellett a körforgalomnak készülnie. Az bizonyos, hogy továbbra is lassú haladást kíván a gépjárművezetőktől ez az útszakasz, valamint fokozott figyelmet mindenkitől, mindannyiunk biztonsága érdekében. Kérem, figyeljünk egymásra, vigyázzunk egymásra közlekedés közben is! Köszönöm.

Kiszelné Mohos Katalin

polgármester