Az Afrikai Sertéspestis Szakértői Csoport közreműködésével megújult hazánk ASP mentesítési terve. Az új előírásokat az országos főállatorvos 2/2020. számú határozata tartalmazza. A dokumentumban – az elmúlt időszakban szerzett tapasztalatok alapján – számos járványvédelmi előírást pontosítottak, esetenként egységesítettek, vagy egyszerűsítettek a szakemberek. Az új mentesítési terv célja az ASP elleni védekezés hatékonyságának emelése.

A mentesítési terv legfontosabb változásai között említhető például, hogy ha egy fertőzött területen ún. másodlagos pozitív esetet igazol a NÉBIH laboratóriuma, akkor az érintett vadgazdálkodási egység egésze automatikusan szigorúan korlátozott terület (SZKT) besorolásba kerül. Szintén a fertőzött területeket érinti, hogy az itt található vadfarmok vaddisznóállományait fél éven belül fel kell számolni.

A fertőzött területeken belül Budapest Főváros XXII., XI., XII., II. és III. kerületben Diósd, Törökbálint, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős, Telki, Tök, Zsámbék, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Solymár, Tinnye, Üröm, Budakalász, Csobánka és Pomáz közigazgatási területén az Országos Főállatorvos hatályos határozatában a fertőzött területekre előírt szabályokon túl a szigorúan korlátozott területekre (SZKT) érvényes rendelkezéseket is alkalmazni kell.

Azonnali intézkedések a vaddisznó-állományban:

  1. A fertőzött területen kilőtt, vagy elhullva talált összes vaddisznót az Érdi Járási Főállatorvosnak be kell jelenteni, aki intézkedik a mintavételről, valamint az ártalmatlanításról.
  2. Tilos fertőzött területen a vaddisznók egyéni és társas vadászata.
  3. A vadászterületen a vadkár elhárítása céljából végzett vaddisznó kilövést diagnosztikai célú állomány-gyérítés során kell végrehajtani.

A sertéstartók kötelesek bejelenteni a saját célra történő vágást a főállatorvosnak legalább 48 órával a vágást megelőzően. Minden választott (8 hét feletti) sertést tartósan meg kell jelölni. Minden sertéstartónak írásos állategészségügyi járványvédelmi ellátási szerződést kell kötnie egy szolgáltat állatorvossal. Mezőgazdasági földterületeken csak füllesztéssel ártalmatlanított trágya helyezhető ki, az ehhez használt eszközök fertőtlenítése az állattartó kötelezettsége. Az állattartónak nyilvántartást kell vezetnie minden olyan személyről, aki a sertések közelébe ment, vagy velük érintkezett.

A 2/2020. számú országos főállatorvos határozat, valamint a fontosabb változások listája elérhető a Nébih tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/asp-mentesitesi-terv