A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2019. 12. 19-én értesítette Nagykovácsi Önkormányzatát, hogy 2020. évre a DMRV Dunamenti Regionális Vízmű Zrt-t Nagykovácsi területén a vízellátás és szennyvízelvezetés -tisztítás szolgáltatás végzésére kijelölte.

Az Önkormányzat 2019. 12. 16-án levélben fordult a DMRV Zrt-hez a felhasználói elszámolásokkal kapcsolatos panaszok miatt. A DMRV Zrt. az alábbi tájékoztatást adta:

„Társaságunk az üzletszabályzatban is közzétett ütemezés szerint november hónap második felében Nagykovácsi területén leolvasási feladatot végzett. Mivel az üzemeltetési szerződés az önkormányzat részéről 2019.12.31-i hatállyal felmondásra került, ezért erőforrást csoportosítottunk át, hogy a mostani és a januári átadáskori leolvasásból legalább az egyik sikeres legyen az átadás miatti minél pontosabb elszámolás érdekében. (…)

A felhasználók részéről észrevételezett kiugró fogyasztás feltételezhetően az alábbi okokra vezethető vissza:

- A korábbi időszakok sikertelen leolvasásainak következtében a felhasználó korábbi időszaki fogyasztásain alapuló átlagszámlák kerültek kibocsátásra, amihez mérten a valós fogyasztás megnőtt, ezért keletkeztek magasabb elszámoló számla értékek.

- Belső hálózati meghibásodás történt.

 Az ivóvíz ellátó közüzemi rendszer működésekor nincs olyan műszaki körülmény, ami a mérő által mért többletfogyasztást okoz úgy, hogy közben az ingatlan a belső ivóvíz hálózata rendeltetésszerűen működik.

A leolvasásra és az elszámolásra vonatkozóan az alkalmazott gyakorlatunk, hogy azokat a felhasználási helyeket érintően, ahol a leolvasásunk sikertelen volt és a felhasználó sem jelentett be mérőállást, a számlázandó mennyiséget DMRV Zrt. az utolsó leolvasást megelőző 12 hónap összes fogyasztásából egy napra számított átlagfogyasztás és az elszámolási időszak időtartama alatt eltelt napok száma szorzataként határozza meg.

Az elszámoló számlában az alábbiakról tájékoztatjuk a felhasználókat:

„Amennyiben elszámoló számlája nem szolgáltató általi leolvasás alapján került kibocsátásra, kérjük, hogy legfeljebb két hónapon belül egyeztesse le a soron kívüli leolvasás időpontját, és tegye lehetővé annak elvégzését. Időpont-egyeztetés a telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül kezdeményezhető.”

Az átlagos fogyasztás alapján történő számlázás esetén hasonló helyzetek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a vízmérőt a felhasználók havi rendszerességgel olvassák le és hasonlítsák össze az általuk leolvasott és a DMRV Zrt. által számlázott adatokat. (Csak a féléves elszámoló számla tartalmaz mérőállásokat, a részszámlák nem.) Ha jelentős eltérést észlelnek, haladéktalanul tegyenek bejelentést Társaságunk felé.

A tényleges fogyasztás pontos elszámolása érdekében a felhasználók kérhetik a felhasználó általi adatközlés (diktálás) alapján történő elszámolást. Havi rendszerességű adatközlés esetén mindig a valós fogyasztás alapján történik a számlázás.

Kérjük, hogy azok a lakosok, akik víziközmű-szolgáltatási díj számla reklamációval az Önkormányzathoz fordulnak, irányítsák Társaságunkhoz. A DMRV Zrt. minden panaszbejelentést egyedileg vizsgál ki és bírál el, ezért általános választ több panaszra vonatkozóan nem tudunk adni.”