Nagykovácsi

Testvértelepülések

Barátaink Európában
 

Szép hagyomány településünkön a testvérvárosok nemzetközi ifjúsági tábora, ami a testvérvárosi kapcsolataink legmeghatározóbb eleme. Jelenleg a cseh Bolatice, a német Linum, a szlovák Andód és az olasz Poggio Mirteto településekkel működik élő testvérvárosi kapcsolatunk. Évente másik városban kerül megrendezésre az ifjúsági tábor, amelyen általában 16-25 éves korú fiatalok vesznek részt egy héten át, városonként 5-6 fővel. Idén Nagykovácsiban és Bolaticében voltak táborok. 
Ilyenkor a városokat képviselő felnőttek is ellátogatnak néhány napra a vendéglátó településre. A tábort rendszerint valamilyen helyi rendezvényhez csatoljuk,
Nagykovácsiban a Nagyboldogasszony napi Búcsúhoz, Bolaticeben az Aratási ünnephez. Ezzel hagyományaink megismeréséhez és tiszteletéhez is hozzásegítjük a fiatalokat. 
Idén a tábor központi helyszíne a Teleki-Tisza Kastély parkja volt, és a kastély bemutatása, megtekintése is a program részét képezte. Köszönjük a kastélyt bemutató munkatársnak a rugalmas és többnyelvű idegenvezetést. A tábor idején Nagykovácsi mellett igyekszünk az ország és a főváros nevezetességeit, látnivalóit is megismertetni a külföldi vendégekkel. A tábor során fiataljaink közösségbe kovácsolódnak, barátokra találnak, idegen nyelvtudásukat gyarapítják, sokrétű tapasztalatokat szereznek és megismernek más kultúrákat.
Ezek a programok életreszóló élményt jelenthetnek mind a fiatalok, mind a felnőttek számára, ráadásul a települések ismertségét, turisztikai értékét is növelhetik, a vezetők pedig tapasztalatokat cserélhetnek és sok új ötlettel gazdagodva térnek haza.
Nagy örömünkre szolgál, hogy idén – a civil alapból való önkormányzati támogatás mellett – 10.000 € pályázati pénzt is sikerült elnyernie az önkormányzatnak, amelynek segítségével tovább színesíthettük a találkozó programjait. Az „Eszmecsere Európa jövőjéről” című tréningsorozat segítségével
pedig a fiatalok megismerhették egymás gondolatait közös jövőnket illetően.
A közösségi programok barátságok kialakulását segítik elő, míg a kulturális események hozzájárulnak az interkulturális párbeszéd kialakulásához, a közös gondolkodás révén egymás jobb megértéséhez.
Jó érzés tudni azt, hogy Európában mindenütt vannak barátaink.


Kiszelné Mohos Katalin polgármester

Barátságfa ültetése

Ifjúsági tábor 2016

fjúsági tábor 2016

 

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának 162/2015 (X.22.) sz. határozata

Döntés testvérvárosi kapcsolatokról

 

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának 106/2012 (VI:21.) sz. határozata

Döntés Andód (Szlovákia) testvérvárosi kapcsolatról
Feltöltés alatt...Feltöltés alatt...Kapcsolat

Nagykovácsi Polgármesteri Hivatal

2094 Nagykovácsi,

Kossuth Lajos u. 61.

Telefon: +36 26 389-566/103

Fax: +36 26 389-724

E-mail: titkarsag@nagykovacsi.hu

Hírarchívum

Maradjon naprakész!

Maradjon naprakész!

Iratkozzon fel a Nagykovácsi Önkormányzat
hetente megjelenő online hírlevelére!