Tisztelt Kút Tulajdonosok!

2019.01.01. napján lépett hatályba a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény módosítása. Az elfogadott módosítások alapján mentesül a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól az a létesítő vagy üzemeltető, aki a 2018. január 1-jét megelőzően engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített, házi vízigényt kiszolgáló ásott vagy fúrt kútjára a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást legkésőbb 2020. december 31-ig kérelmezi, és az engedély megadásának feltételei fennállnak. A határidőn túl benyújtott kérelmek elbírálása esetén a jogszabály szerint vízgazdálkodási bírságot kell kiszabni az engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített kutak fennmaradásának engedélyezése során. 

A törvénymódosítás alapján a fennmaradási engedélyezési eljárás mentes az illeték- és díjfizetési kötelezettség alól.

A kútra az ingatlan tulajdonosának az üzemeltetési vagy fennmaradási engedélyt akkor is meg kell szereznie, ha úgy nyilatkozik, hogy a kutat nem használja (ez alól a kút lefedése sem jelent kivételt). Amíg a vízilétesítmény létezik (nem történik meg a szakszerű eltömedékelés), addig a fennmaradási engedélyezési eljárást le kell folytatni. Amennyiben a szakszerű megszüntetés mellett dönt az üzemeltető, a vízgazdálkodási hatósági jogkör gyakorlásáról szóló 72/1996. (V.22.) Kormányrendelet szerint ehhez is a települési önkormányzat jegyzőjének - a megszüntetés elvégzése előtt kiadott - engedélye szükséges.

 

Változatlanul - előzetesen beszerzett - engedélyhez kötött a háztartási vízigény (pl. locsolás) kielégítését szolgáló ásott vagy fúrt kutak létesítése, majd a létesítés befejezése után azok üzemeltetése (használatba vétele). Az engedélyezés szintén a települési önkormányzat jegyzőjének hatáskörébe tartozik.

A vízjogi fennmaradási engedélykérelemhez az alábbi dokumentumok benyújtása szükséges:

- Tulajdonos(ok) hozzájáruló nyilatkozata, amennyiben más a létesítő/kérelmező személye,

- az ingatlan igénybevételére, használatára vonatkozó szerződés, amennyiben az üzemeltető nem az ingatlan tulajdonosa,

- a közmű üzemeltetőjének hozzájárulása, ha a vízi létesítmény közműveket érint,

- a 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet 2. számú melléklet II. pontja szerinti dokumentáció (a honlapon megtalálható űrlap + helyszín fényképek a kútról). Ásott kút esetén az űrlap nyilatkozat bekezdését csak a tulajdonosnak/kérelmezőnek kell aláírnia. Fúrt kút esetén az űrlapon a kérelmezőn kívül egy erre jogosultsággal rendelkező szakembernek is nyilatkoznia kell, és a nyilatkozatot aláírásával kell igazolnia.