Kedves Szülők!

Önkormányzatunk évekkel ezelőtt csatlakozott a „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!” programhoz, amit ebben az évben is meghirdetünk.

Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. által elindított kezdeményezés célja, hogy az adott településen annyi Magyarországon őshonos facsemete kerüljön elültetésre, ahány gyermek abban az évben megszületett. A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. által idén tavaszra tervezett facsemete kiemelés a járványügyi veszélyhelyzet miatt elmaradt, a programot pedig átszervezték, és annak koordinálása elkerült az erdészettől, a továbbiakban felelős koordinátor személye és tervei pedig még nem ismertek számunkra. Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata azonban fontosnak tartja, hogy a napjainkra hagyománnyá vált „facsemete ültetés” gyakorlata ne szakadjon meg, így a facsemeték beszerzését más forrásból biztosítja az ültetésekhez.

Az ültetésre már korábban jelentkezett családok regisztrációja változatlanul érvényben van, de várjuk azoknak a családoknak a jelentkezését is, akiknek gyermeke az idei évben született, és vállalják az elültetett fák későbbi gondozását.

Az önkormányzat tervezi egy honos, lombos fajokból álló, természetközeli állapotú, természetvédelmi oltalom alatt álló „liget” kialakítását, ezáltal teret adva a gyermekek facsemetéinek, azonban ennek ingatlanjogi lehetősége egy 2021-ben hatályba lépő jogszabályi rendelkezés alapján, előre láthatóan legkorábban jövő tavasszal lesz adott.

A korábbi évek tapasztalatai alapján továbbra is igyekszünk lehetővé tenni, hogy a facsemeték a családokhoz közel, akár a lakóingatlan előtti közterületen kerülhessenek elültetésre, így kérjük, hogy aki nem kíván jövő évig várni a tervezett „ligetben” történő ültetésre, és élni szeretne az otthonhoz közeli, még az idén ősszel történő ültetés lehetőségével, az írásban jelezze, hogy a kívánt helyszínt megvizsgálhassuk az ültetés lehetősége szempontjából.

Ugyancsak várjuk azon szülők jelentkezését is, akik a korábbi évek során már részt vettek a programban, azonban időközben gyermekük fája vagy névtáblája kiszáradt vagy eltűnt, így azok pótlását szeretnék igényelni.

Jelentkezni írásban lehet az alábbi e-mail címen: muszak@nagykovacsi.hu (A jelentkezés során kérjük, hogy a gyermek nevét és születési idejét is jelezzék, a névtáblák elkészítéséhez.)

Azon családok jelentkezését, akik az otthonukhoz közeli egyedi helyszínen, még az idén ősszel szeretnék elültetni a facsemetét 2020. november 16-ig várjuk.

Azon családok jelentkezését pedig, akik a tervezett „ligetben” szeretnék elültetni gyermekük részére a facsemetét, 2020. december 31-ig várjuk.

Az idei, egyedi helyszíneken történő ültetésekhez a facsemeték kiosztásának tervezett ideje 2020. november 20-án, kora délután esedékes. A pontos időpontról és az esemény további részleteiről e-mailben értesítjük az érintett Szülőket.