Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának régi célja a medence kerékpárút hálózatának kiépítése és a budapesti kerékpár hálózatba való csatlakozása. A Remeteszőlős Önkormányzatával történt egyeztetést követően mindkét önkormányzat pályázatot nyújtott be kerékpárút kialakítására Nagykovácsi és Budapest-Adyliget között, Remeteszőlős érintésével. A Nagykovácsiról induló kerékpárosok Remeteszőlős belterületi határáig (Királyka utcáig) a 11104. jelű országos közúttal párhuzamos kialakított kétirányú, aszfaltburkolatú kerékpárúton közlekednének. Ezt követően a Királyka utca, majd a Patak sétány érintésével (mindkét utca esetében a korábbi években kialakításra kerültek a kerékpár forgalomtechnikai elemek), a Csillag sétányon, majd a Nap utcán végighaladva, újból a 11104. jelű országos közúttal párhuzamos kialakított kétirányú, aszfaltburkolatú kerékpárúton történne a közlekedés Budapest-Adyligetig. A 11104. jelű út fejlesztéssel érintett szakaszai Nagykovácsi külterületéhez tartoznak, a fejlesztés Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatát érinti.

Remeteszőlős, Vénusz utcából közvetlen közúti kapcsolattal elérhető a Remete-szurdok, mely Budapest-Máriaremeténél lép ki az erdőből, és rögtön csatlakozni tud a budapesti kerékpárút hálózathoz (Zsíroshegyi út). A Remete-szurdok esetében stabilizált burkolatú kerékpárút kerül kialakításra. A teljes érintett szakasz Remeteszőlős külterületének része, a fejlesztés Remeteszőlős Község Önkormányzatát érinti. A Királyka utca, a Patak sétány, a Vénusz utca, a Nap utca és a Csillag sétány fejlesztése keretében a kerékpárhálózat egyes részeinek összekötése miatt van nagy szükség. Az érintett utcák esetében forgalomtechnikai elemek kerülnek elhelyezésre, melyek biztosítják a folyamatosan kerékpározható nyomvonalat a fejlesztéssel érintett települések között. Az érintett szakaszok Remeteszőlős belterületének részei, a fejlesztés Remeteszőlős Község Önkormányzatát érinti.

A Nagykovácsi nagyközséget érintő szakaszokon az alábbi műszaki megoldások kerülnek alkalmazásra. Az Adyliget – Remeteszőlős szakaszon elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút kerül kiépítésre 914 m hosszan, melynek épített szélessége 3,24 m, amely 3,00 m hasznos szélességet biztosít. A külterületi kerékpárút szakaszok épített szélessége 2,24 m, hasznos szélessége 2,00 m. A Remeteszőlős – Nagykovácsi szakaszon az úttesttől kiemelt szegéllyel elválasztott kerékpárút kerül kiépítésre 894 m hosszúságban, burkolatának szélessége 2,75 m (0,75 m biztonsági sáv a kiemelt szegély felé eső oldalon + 2,00 m kerékpárút). A Remeteszőlős - Nagykovácsi szakaszhoz kapcsolódóan az Eötvös utcában kerékpáros nyom felfestésére kerül sor 137 m hosszúságban. A fejlesztéshez kapcsolódóan jelzőtáblák kerülnek kihelyezésre, melyek egyrészt a forgalmi rend megtartását segítik elő, másrészt a balesetek kockázatát csökkentik.

Mind Nagykovácsi, mind Remeteszőlős Önkormányzata elnyerte a támogatást a kerékpárút megépítésére. A Támogatási Szerződés megkötése folyamatban van.