Az utóbbi hónapokban sokszor előfordultak pillanatnyi áramszünetek, de október 14-én ez már hajnaltól egészen 10 óráig tartott, ami után sokan feltették a kérdést, vajon mit lehet tenni egy üzembiztos hálózat fenntartása érdekében.

Minden ilyen esetben az Önkormányzat azonnal felveszi a kapcsolatot a szolgáltatóval, akik próbálják mielőbb megoldani a problémát. Tartós áramszünet esetén gondoskodni kell a Zsíroshegyi tározó átemelőinek folyamatos működéséről is, ezért az ELMŰ mellett az Önkormányzat is azonnali jelzést küld a DMRV felé az áramszünet észlelésekor. Ez a probléma elhárítási oldala. Azonban fontos minden ingatlantulajdonosnak tudni, hogy ők is sokat tehetnek az ilyen jellegű hibák megelőzése érdekében.

A kertek és utcafrontok gondozásakor kevesen gondolnak arra, hogy megmetsszék azoknak a fáknak az ágait vagy szükség szerint kivágják azokat a fákat, amelyek az ingatlanukat érintő villamos vezetékek közelében vannak. A túl magasra nőtt, a vezetéket veszélyes távolságban megközelítő fák, ágak nemcsak üzemzavart, áramkimaradást okozhatnak, amely a lakókörnyezetnek kellemetlenséget jelent, hanem élet- és balesetveszélyt is jelentenek.

A villamosmű biztonsági övezetében fa vagy más növény akkor telepíthető, hagyható meg, ha véglegesen kifejlett állapotában fa vagy növényzet esetében - középfeszültségű hálózat esetén 2,5 méternél, kisfeszültségű hálózat esetén 1 méternél jobban - nem közelíti meg az áramvezetőt. Érdemes erre már a kert tervezésekor, a fák, bokrok, cserjék ültetésekor odafigyelni.

Nemcsak az élet- és balesetveszély megszüntetése miatt van szükség azon fák metszésére, eltávolítására, amelyek a fenti távolságokat elérik, megközelítik, hanem azért is, mert a vezetéket megközelítő, elérő, ahhoz súrlódó ágak is üzemzavart okozhatnak. Ugyanilyen veszélyt jelentenek a biztonsági övezeten kívül lévő olyan fák, amelyek magasságuknál, terjedelmüknél fogva szeles, viharos időben rádőlhetnek a vezetékre és elszakíthatják azt.

Sokan nem is gondolják, hogy az annyi bosszúságot okozó – akár csak néhány perces – áramkimaradásoknak talán éppen a tulajdonukban álló és a vezetéket megközelítő, elérő fa az okozója. A klímaváltozás miatt fellépő egyre gyakoribb viharok, szélsőséges időjárási tényezők és körülmények a faágakat letörve, fák kidőlését okozva akár többórás üzemzavart, élet- és balesetveszélyt is előidézhetnek.

Ha az ingatlantulajdonos nem végzi el a szükséges metszéseket, akkor az ELMÜ alvállalkozója a meghatározott műszaki előírások alapján, az élet- és balesetveszély elhárítása érdekében végzi el a munkálatokat és nem a tulajdonos esztétikai elképzelései vagy kertépítészeti szempontok érvényesülnek. Ilyenkor történnek a csonkolások, amik erősen veszélyeztetik a fák állapotát és elcsúfítják a látképet.

Nagykovácsi a Budai-hegység ölelésében fekszik, ezért a középfeszültségű elektromos hálózat a védett erdőkön keresztül jut el településünkre. Tavasszal az erdészettel együttműködve megtisztították ezt a nyiladékot, azonban a biztonsági övezeten kívülről a hálózatra dőlő fák okozta üzemzavarok nem szüntethetők meg teljes mértékben. 

Az üzembiztonság javítása érdekében a közeljövőben közös bejáráson határozzuk meg a hálózatot veszélyeztető fákat és a szükséges beavatkozásokat. Emellett 2022-ben az Antónia-árkon áthaladó szabadvezetékes hálózatot, földkábeles hálózatra építik át, amelynek következtében nő a hálózat üzembiztonsága, nem lesz kitéve a környezeti hatásoknak.

Amennyiben az elmúlt időszak áramkimaradásai miatt meghibásodás lépett fel háztartási gépekben, úgy a kárigényt a biztosító felé kell bejelenteni. A biztosítók vagy közvetlenül a ELMŰ-től vagy a fogyasztótól kérik az igazolást az áramkimaradás tényéről. Ezt az igazolást az alábbi elérhetőségeken lehet kérni a szolgáltatótól: elmu@elmu.hu vagy ELMŰ Hálózati Kft. 1116 Budapest, Mezőkövesd utca 5-7.

A beérkező kárigényeket egyesével bírálják el, és a kérelmezőket levélben értesítik.

Felelős kerttervezéssel és fáink folyamatos metszésével segítsük az üzembiztos hálózat megvalósulását.

Szabadvezeték alá ültetésre javasolható, alacsony koronamagasságú díszfafajták - amelyek a településkép szempontjából is javasolhatók – az alábbiak:

  • Acer campestre "Nana" - gömbkoronájú mezei juhar
  • Acer platanoides "Globosum" – gömbjuhar
  • Crataegus laevigata "Paul's Scarlet" - pirosvirágú galagonya
  • Fraxinus excelsior "Nana" – gömbkőris
  • Fraxinus ornus "Mecsek" - mecseki virágos kőris
  • Tilia tomentosa "Bori" - kiskoronájú ezüst hárs
  • Tilia tomentosa "Teri" - kiskoronájú ezüst hárs